top of page

3 biztos jel, hogy nem iszol elég folyadékot

Ha nem iszunk eleget, nem csak egyszerűen annyi történik, hogy szomjasak leszünk. Sőt, a szakemberek szerint, ha már szomjasak vagyunk, régen rossz, hiszen más negatív hatások már hamarabb jelentkeznek, mint a szomjúság. A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásáról sokat hallani: minimum 2 liter, vagy 8 pohárnyi naponta, lehetőleg tiszta csapvíz, sportolás és kánikula esetén még több. De mit kockáztatunk, ha nem vesszük komolyan az ajánlásokat és miből jöhetünk rá, hogy biztosan nem iszunk eleget?


Jöjjön a 3 legtipikusabb jel.Sötét színű vizelet


A vizeletünk színét több minden befolyásolhatja: betegségek tünete lehet, illetve gyógyszerektől is megváltozhat és sötétebbé válhat.


De a leggyakoribb és legvalószínűbb, hogy a rossz folyadékfogyasztási szokásainknak köszönhetően válik sötétsárgává. A vizelet távolítja el a vesék által a vérből kiszűrt, vízben oldódó káros anyagokat és ha keveset ittunk, a végeredmény koncentráltabbá válik. A vizelet besűrűsödik és a halványsága helyett egészen sötét barnássárga is lehet.


A kevés vizelet a hólyagot sem mossa át megfelelően, ami az esetleges baktériumok elszaporodásához vezethet, úgyhogy ha szokatlanul sötétet pisilünk, igyunk meg gyorsan két pohár vizet és figyeljünk oda a folyadékfogyasztásunkra. Ha viszont a megnövelt folyadékbevitel sem oldja meg a problémát és a vizeletünk sötét marad, forduljunk orvoshoz.


Fejfájás, szétszórtság, szédülés


A fejfájás gyakori tünet és számtalan oka lehet, mi pedig elég hamar nyúlunk a fájdalomcsillapító után, hogy gyorsan túl legyünk rajta.


Pedig nagyon sokszor egyszerűbb a megoldás, mint gondolnánk és megúszhatjuk gyógyszer nélkül is. Elég egy-két pohár víz, és máris sokkal jobb lesz a közérzetünk, elmúlik a fejfájás és kitisztul a gondolkodásunk is.


A kevés folyadék ugyanis a szervezetünk minden egyes sejtjére rossz hatással lesz, így az ereinkre, a keringésünkre is. Ha megfájdul a fejünk, először ne a gyógyszer után nyúljunk, hanem a poharunkhoz: próbáljuk ki, hátha a kiszáradás volt a gond. Természetesen, ha a fejfájásunk gyakori, erős és nem oldja meg a víz, mindenképpen keressünk fel egy szakembert.


Húzódó, ráncos bőr


Ha nem iszunk eleget, minden sejtünk szomjazni kezd, így a bőrünk is. Nem véletlen, hogy a kozmetikusunk egy pohár vízzel kínál: a kezelése mellett a tiszta víz a bőrünkkel is csodát tesz.


De a hiánya is feltűnő: a bőrünk húzódik, ráncosodik és gyorsabban öregszik, ha hosszú, hosszú ideig nem figyelünk oda a hidratálásra. A megfelelő vitaminok, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a bőrünknek való arcápoló készítmények mellett a legfontosabb dolog, amit a szépségünkért tehetünk, egyben a legegyszerűbb is: igyunk elég tiszta vizet.


A megfelelő folyadékbevitelhez a víz mellett a cukrozatlan teák, a friss gyümölcslevek is ajánlottak, de a legjobb, ha tiszta, szűrt csapvizet fogyasztunk.


Legyen saját kulacsunk, és ha lehet, szűrt csapvízzel töltsük meg rendszeresen. Ebben segít a vendéglátóhelyeken, munkahelyeken és fitnesztermekben elérhető Floewater vízszűrő rendszere, ami szűrt, tiszta ivóvizet biztosít és segít abban, hogy mindig megfelelően hidratáltak maradjunk.bottom of page