top of page

A vendéglátásnak is lehet kisebb az ökológiai lábnyoma

Mit jelent a fenntartható vendéglátás és hogy érhetjük el?


A fenntarthatóság szemlélete manapság már mindenhol megtalálható. Ez az életforma nem egyéni cél, nem csak otthon, a családokban van jelen, de a cégeknél is egyre nagyobb jelentősége van az ökológiai lábnyom csökkentésének.


Így van ez a vendéglátásban és a turizmusban is, ahol szintén felismerték a probléma súlyát és törekednek a környezetbarát megoldásokra. A cégek is tudják, hogy a környezetszennyezés terhe globális, épp ezért fontos, hogy a környezeti problémákért mind felelősséget vállaljunk és a kisebb ökológiai lábnyomunk érdekében mindent megtegyünk, amit csak lehet.Hol érdemes változtatni?


Hulladék


Egy étterem, szórakozóhely, vagy egy rendezvény rengeteg hulladékot termel. Az eldobható tányérok, poharak, evőeszközök, szalvéták, vagy a dobozokba csomagolt ételek mind jelentős környezeti terhelést jelentenek. Egy étteremben ugyan általában többször használatos a teríték, üvegpoharakat és porcelán tányérokat használnak, így ezen a területen nincs szükség változtatásra, de gondoljunk csak arra, milyen szeméthegy marad általában egy fesztivál után? Mennyivel jobb, ha a mindent beborító műanyag poharak, evőeszközök és PET palackok helyett jóval kevesebb, egyben komposztálható, lebomló hulladék termelődik? Azt már tudjuk, hogy a kommunális hulladékba kerülő műanyag jelentős része a vizekben végzi, komoly környezeti károkat okozva, így ezek elkerülése az elsődleges.


Energia és víz


Fontos terület az energiaigény és a vízfelhasználás is. Az ételek szállítása, a főzés, a hűtés-fűtés mind nagy energiaigényű folyamatok. Ha fenntartható vendéglátás a cél, ezen változtatni kell. Az alapanyagokat a lehető legkisebb szállítási teher mellett, lehetőség szerint a közelből kell beszerezni, illetve csökkenteni kell a főzéshez, mosogatáshoz, takarításhoz kapcsolódó vízfogyasztást is.


Vegyszerek


Mosogatás, takarítás során kerülni kell a vegyszerek használatát, mivel ezek közvetlenül a vízbe jutva szennyezik azt. A hagyományosan használt fertőtlenítő, felmosásra, mosásra, mosogatásra használt vegyszerek rengeteg olyan vegyületet tartalmaznak, amik közvetlen veszélyt jelentenek a vizek élővilágára.


A cél tehát ezen a területen is a minél kevesebb és kizárólag újrahasznosítható hulladék termelése, a vegyszerek elkerülése és a megújuló forrásból származó energia használata. De hogy kezdjünk neki?


Semmi műanyag, semmi PET palack!


A legújabb szabályozások szerint már kizárólag újrahasznosítható, vagy lebomló csomagolást használhatunk, idővel mindenhonnan eltűnnek a műanyag szívószálak, a műanyag pohár tetők, zacskók és poharak is.


A komposztálható, lebomló terítékek begyűjtése egyelőre nem mindenhol megoldott, de a fenntarthatóság elérése érdekében a következő lépéseket mindenképpen meg kell tennünk.


  • Ha nem megoldható a többször használatos eszközök használata, válasszunk lebomló csomagolást, poharakat és evőeszközöket és segítsünk ezek szakszerű gyűjtésében is.

  • Ahogy a tálalásnál, úgy a konyhán se használjunk egyszer használatos, műanyag termékeket.

  • Ne forgalmazzunk PET palackos ásványvizet, helyette kínáljunk tiszta csapvizet. A Floweater rendszerével tisztított csapvíz egy környezetbarát, csomagolásmentes megoldás, amivel prémium minőségű, jó ízű, tiszta, friss vizet kínálhatunk a vendégeinknek.

  • A takarításhoz válasszunk környezetbarát, vegyszermentes anyagokat, amik nem jelentenek veszélyt a vizek élővilágára.Comentarios


bottom of page