top of page

Az 5 legszebb hazai tengerszem

Magyarországon tengerszem? Szokatlanul hangzik, de vannak olyan kisebb nagyobb édesvízi tavak, amiket mégis így emlegetünk. Bár semmi közük a gleccserek olvadásához (ami a tengerszem elnevezés kulcsa lenne), az őket körülvevő táj, a hegyek és a kristálytiszta víz miatt mindenképpen érdemes megnézni őket. Van, ahová könnyű sétával, van ahova nagyobb túrával juthatunk el, de a fotókat elnézve biztosak lehetünk benne, hogy megérik a fáradtságot.


Tájseb volt, a legmélyebb tavunk lett belőle - Rudabányai bányató

A környék már a középkorban is fontos réz- és ezüstlelőhelyként volt ismert, majd 1985-ig vasércet bányásztak itt. A bányászat pedig csúnya sebet ejtett a tájon, de ahogy megszűnt a munka és a feltörő vizet sem szivattyúzták tovább, a természet gyorsan tette a dolgát. A hatalmas gödrök megteltek vízzel, ezzel létrehozva a rudabányai bányatavat. A tavat viszont csak megcsodálni szabad: a mélysége néhol a 60 métert is eléri, így fürödni szigorúan tilos benne.

Sajátos élővilág - Megyer-hegyi tengerszem

Egy újabb bányató, ahol a munkák után a felgyűlt csapadékvíz kis tavat hozott létre. Az Aggteleki Nemzeti Parkban, a Megyer-hegyi Tengerszem Természetvédelmi Területen található tavat hatalmas, 50-70 méter magas falak veszik körül. Az itt bányászható riolittufából főleg malomkő készült, a bánya bezárása után sajátos élővilág alakult itt ki. A terület épp ezért védett természeti érték, óvjuk mi is!


Erdőben megbúvó tavacska - Apci tengerszem


Az andezit bányászatnak köszönheti bányató Apc közelében bújik meg, gyönyörű erdővel körülvéve. A környék és a meredek sziklák által körülölelt tó 1995 óta helyi jelentőségű természetvédelmi területnek számít. A tiszta vizű, hangulatos bányató nagyon népszerű, a bátrabbak nyáron a sziklák tetejéről ugrálnak a mély vízbe, száraz időben pedig körbe is járható, de a sziklákon legyünk nagyon óvatosak!


Smaragdzöld csoda - Jósvafői tengerszem


A mesterséges tavacskát a Jósva-forrás felduzzasztásával hozták létre. Az Aggteleki Nemzeti Park területén található tó célja eredetileg az áramtermelés volt, mára viszont népszerű látványossággá vált. A környék varázslatos, az erdővel körülvett tó pedig smaragdzöld és kristálytiszta.


Horgászok és túrázók kedvence - Erdőbényei-tó


Tokaj-hegyalja egyik legrégebbi települése, Erdőbénye is egy gyönyörű kis tavat rejt. A hegyekkel körülvett kőfejtőben a munkák és a szivattyúzás befejezése után felgyűlt a víz, a környékbeliek pedig horgásztóként hasznosították a tiszta vizű, mély bányatavat. A hangulatos, tengerszemnek is nevezett tavacska könnyű sétával elérhető, a környéken pedig izgalmas túraútvonalakat találhatunk.


Ezeket a tavakat és az őket körülvevő természeti csodákat, az élővilágot nem csak megcsodálnunk, de óvnunk is kell. Ez pedig az oda látogató kirándulókon, vagyis rajtunk múlik. Az ösvények mentén sokszor látni szétszórt műanyag palackokat és egyéb szemetet. Ne növeljük ennek a mennyiségét, tartsuk be a legfontosabb szabályt: amit magunkkal vittünk az erdőbe, azt vigyük is haza. Ne az utak mellett kihelyezett, nyitott hulladéktárolókba dobjuk ki szemetünket, hiszen az onnan az élelmet kereső állatoknak és a szélnek köszönhetően könnyen a fák közé kerül. A szalvétát, a zsebkendőt, a csomagolást gyűjtsük a táskánkba és az erdőn kívül dobjuk ki, amit lehet, szelektíven gyűjtve. Pet palackos italt pedig ne is vásároljunk a kirándulásra: vigyük magunkkal a saját kulacsunkat, amit a kutaknál bármikor újra tölthetünk friss vízzel.

bottom of page