top of page

Egy jó kulacs sokáig a társad lehet - ezekre figyelj a választásnál

A nyári melegben inkább odafigyelünk arra, hogy mindig legyen nálunk friss víz, pedig hideg időben is fontos a megfelelő folyadékfogyasztás. Az immunrendszerünk, a fűtéstől és hidegtől kiszáradt bőrünk és az egész szervezetünk hálás lesz azért, ha a télen javasolt napi kb. 2 liter vízzel rendszeresen ellátjuk. Ehhez pedig nagy segítséget nyújt, ha van egy jó kulacsunk, amit magunkkal vihetünk mindenhová és megtölthetjük friss vízzel. Csapvizet mindenhol találunk, a fitness termekben, az éttermekben, esetleg a munkahelyünkön elérhető Floewater vízszűrőnek köszönhetően pedig friss, szűrt víz is kerülhet a palackba.


De mi alapján válasszunk kulacsot és miért nem jó helyette egy kiürült PET palack?


A PET többször sem megoldás


Gyakran látni, hogy az újrahasznosítás és a spórolás jegyében kiürült ásványvizes flakont használ valaki kulacs helyett. Ez több okból is rossz megoldás.


Ha már nálunk van, az azt jelenti, hogy egyszer megvettük, igaz? De ha jót akarunk magunknak és a Földnek, inkább kerüljük a műanyag palackos üdítők és ásványvizek fogyasztását. A PET palack a súlyos környezeti ártalmakkal küszködő bolygónk egyik legnagyobb problémája. A mindent elborító egyszer használatos plasztik hulladék jelentős része eldobható ásványvizes és üdítős flakon, így inkább ne is vásároljunk ilyet akkor sem, ha utána tovább szeretnénk használni.


A PET palackokat a gyártók sem javasolják újratölteni, mivel a felbontás után káros anyagok tapadhatnak meg a belső felületén, illetve meleg és sav együttes hatására (pl. egy frissítő citromos víz miatt) rákkeltő anyagok oldódnak ki belőle.


Mérjük fel az igényeket


Fontos, hogy olyan kulacsot vegyünk, amit gond nélkül magunkkal tudunk vinni. Ne járjunk úgy, hogy a harmadik napon már inkább otthon hagyjuk, mert nehéz, törékeny vagy nem lehet tisztára mosni. Gondoljuk át mennyit bírunk el, milyen táskával járunk, hol tudjuk megtölteni? Mennyire tudunk vigyázni rá?


Ha egész nap egy asztalnál ülünk, nem baj, ha nehéz vagy két kéz kell a kinyitásához, míg ha gyakran vagyunk úton, jobban járunk egy könnyebb verzióval.


Ha sportoláshoz keresünk kulacsot, jó választás a Floewater Tritán sport kulacsa. A tritán anyagból készült, BPA mentes palack ütésálló és könnyű, a sportszáj pedig praktikus és biztonságos.


Miből legyen a kulacs?


Fontos a dizájn, a szép szín és a forma is, de először is ismerjük meg, milyen anyagú kulacsok közül választhatunk.


Üveg


Higiéniai szempontból az üveg a legmegbízhatóbb. Nem oldódnak ki belőle káros anyagok és ha elég széles a szája, könnyen is tisztítható. Viszont ez nem csak nehéz, de törékeny is. Jó megoldás lehet a Floewater praktikus üveg kulacsa, ami a hagyományos üvegnél erősebb anyagból, boroszilikát üvegből készült. Ez az anyag a hőmérséklet változásokat és a kémiai korróziót is jobban tolerálja, így hideg vagy meleg italokat is tárolhatsz benne.



Fém


A fém kulacsok tartósak és könnyűek, ezért sokan választják őket az üveg és a műanyagok helyett. A kutatások szerint viszont az aluminiumból káros anyagok jutnak a folyadékba: a biszfenolok (BpA, BpS és BpF) hormonkárosító anyagok, amikből ráadásul az alumínium esetében gyakran több tud kijutni, mint a polikarbonát palackokból. A rozsdamentes acél már jobb megoldás, bár ha nem csak sima vizet töltünk bele, savas és lúgos folyadékok esetén szintén megvan az esély arra, hogy fémek oldódjanak ki belőle.


Műanyag


A legtöbb kulacs műanyagból készül, de mielőtt egy szép színes darab mellett döntenénk, ellenőrizzük az összetételét. A palackok alján találunk egy háromszögbe zárt számot, ami elárulja, milyen típusú műanyagból gyártották.


A 3-as és 6-os szám olyan műanyagot jelöl, amiből bizonyítottan káros anyagok oldódhatnak ki. Különösen, ha magas hőmérsékletű, savas folyadékot töltünk bele. Az ezekből kioldódó biszfenol, azaz BPA káros, de ezt a gyártók is tudják: a BPA mentes palackokon - például a Floewater Tritán kulacsán is - BPA Free feliratot találunk, válasszuk ezeket. Az 2-es, 4-es és 5-ös jelzésű műanyag biztonságosnak mondható, így ha ilyen jelölést látunk a kulacs alján, bátran megvehetjük.


Fontos a kialakítás is


A kulacsok kupakjára és a nyílásra számtalan megoldást használnak a gyártók. A sportkupakot egy kézzel is ki tudjuk nyitni, a csőrös megoldással a gyerek nem önti a nyakába a teáját, a felpattintós tető pedig kényelmesnek tűnik. De nem árt tudni, hogy minél kevésbé lehet szétszedni a kulacs tetejét és minél több nehezen elérhető része van, annál nagyobb eséllyel telepszik meg benne olyan kórokozó, esetleg penész, amitől végül nagyon nehéz megszabadulni.


A jó kulacs kiválasztása fontos, hiszen mindennapi társunk lehet, ami nem csak abban segít, hogy egészségesebbek legyünk, de megkíméli a környezetünket több felesleges műanyag hulladéktól is.



bottom of page