top of page

Ezért fontos a vízszűrés: mikroműanyagok az emberi szervezetben

Ahogy egyre többet tudunk a Föld vizeinek állapotáról, hogy mivel és milyen mértékben szennyezzük a környezetünket, az is egyre világosabb, hogy ezek milyen hatással vannak ránk és az egészségünkre. Az ivóvizek mikroműanyag szennyezettségéről is biztosan mind olvastunk már, de mit jelent ez pontosan és mit okoz, ha nem teszünk ellene? Jöjjön egy kis műanyag áttekintés és kitérünk a megnyugatató megoldásra is.



De honnan jön ennyi mikroműanyag?


A mikroműanyag kifejezést hallottuk már, de nem biztos hogy pontosan tudjuk, miről is van szó. A jelenséget egy nagyszerű felfedezésnek köszönhetjük, amit az egész világ boldogan fogadott: a műanyag felfedezésének.


A műanyag olcsó, könnyű, nagyon sok mindenre felhasználható anyag, amit az egész emberiség üdvözölt, amikor az 1930-as években hirtelen a tömegtermelés leggyakoribb alapanyaga lett. A felhasználás köre pedig azóta is egyre csak szélesedik, gyakorlatilag mindenben megtalálható és mindent felváltott, amit csak lehetett. A műanyag legnagyobb felvevőpiaca pedig a csomagolóipar, ami az összes termék 40 %-át használja fel. A csomagolás pedig haszontalanabb dolog, mint bármi, hiszen amint megvesszük, elfogyasztjuk, vagy felhasználjuk a terméket, a csomagolása már megy is szemétbe. A szemétből pedig hová? Kis részük az újrafeldolgozóba, nagyobb részük lerakóba, esetleg égetőbe, jelentős mennyiség viszont egyenesen a környezetbe: a vízbe és a talajba, erősen szennyezve azt.


De hogy lesz ebből mikro és az hogy kerülhet belénk?


A műanyagok az anyag szerkezetének köszönhetően nagyon lassan bomlanak le. A bomlás hosszú folyamata alatt egyre kisebb és kisebb részre esnek szét, így már valójában láthatatlanok, gyakorlatilag viszont még veszélyesebbek is, mint látható formájukban voltak.


Az 5 mm-nél kisebb darabokat mikroműanyagnak nevezzük. Ezeket az egészen apró részecskéket már a ‘70-es években is megfigyelték, ám csak pár évtizede vizsgálják, hogy mit is okoz a jelenlétük.


Az utóbbi években már az Európai folyókban és tavakban is végeztek teszteket, amik kimutatták, hogy bizony hozzánk is eljutott ez a veszélyes szennyezés.


De miért nagy a baj, ha olyan pici?


A tápláléklánc elején található planktonok, kagylók, halak véletlenszerűen fogyasztják el ezeket a mikroműanyagokat. Ezek pedig nem csak az egyed pusztulását okozhatják, de a táplálékláncon keresztül magasabb szintű élőlényekbe jutnak, akár az emberekbe is.

De a mikroműanyagok nem csak fizikai jelenlétükkel jelentenek kockázatot, hanem a belőlük a a vizekbe és az élőlények szervezetébe szivárgó káros vegyületek is egészségkárosító hatásúak. Ilyen veszélyes vegyületek a gyártás során használt toxikus vagy hormonháztartást zavaró anyagok (biszfenol-A, ftalátok és polibrómozott-difenil-éter égésgátlók). Ráadásul a mikroműanyagok megkötik a vízben jelenlévő egyéb szennyező anyagokat, így azok nagyobb koncentrációban jutnak be a szervezetbe.


A palackozott víz a legszennyezettebb


Egy friss vizsgálat szerint a Dunában is megtalálható a mikroműanyag, bár kis mértékben: a kapott eredmények hasonlóak, vagy alacsonyabbak lettek más országok vízminőségi vizsgálatainál. Ami az eredményekből világosan látszik, hogy Budapesten a csapvíz jó minőségű, a mikroműanyag jelenléte a bevizsgált palackozott ásványvizekben lett a legmagasabb. Így ha gyakran fogyasztunk palackozott ásványvizet, egész biztosan juttatunk a szervezetünkbe a káros mikroműanyagokból is.


Mit tehetünk itt és most?


A legjobb megoldás először is a megelőzés lenne: meg kell szüntetni és kivezetni a kereskedelemből az egyszer használatos műanyagokat, helyettük visszatérni a betétdíjas és többször felhasználható termékekhez. Amit mi megtehetünk, hogy nem vásárolunk csomagolt, palackozott, egyszer használatos termékeket, hanem törekszünk arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk.


Ha pedig a folyadékfogyasztásunkat szeretnénk mikroműanyag-mentesen tartani, mindenképp szokjunk le a palackozott ásványvízről és minden palackozott italról. A legjobban a szűrt csapvízzel járunk, ami könnyen elérhető, biztonságos és egyben finom is. A Floewater tisztított, szűrt, prémium minőségű csapvize csomagolásmentes, így környezetünket sem terheljük eldobható PET palackkal. Ha pedig mindig nálunk van a saját kulacsunk, azt bárhol újratölthetjük anélkül, hogy újabb műanyaggal szeméttel terhelnénk a környezetünket.


Forrás:

bottom of page