top of page

Hogy maradjon sokáig friss a karácsonyfa?

A hagyomány szerint a karácsonyfa szentestétől vízkeresztig díszíti a lakásunkat, ám gyakori, hogy pár nap elteltével úgy potyognak róla a tűlevelek, hogy végül január 6-a előtt megválunk tőle. Ha szeretnénk, hogy a fa hetekig szép maradjon, fogadjuk meg ezt a néhány egyszerű tanácsot és nem ér csalódás.



Csak friss fát vásároljunk!


Egy kivágott, hűvös helyen tárolt fenyő kb. 5-6 hétig tartja meg formáját és leveleit. Ezt több minden befolyásolja, de ha sokáig szeretnénk gyönyörködni benne, akkor a legfontosabb, hogy friss fát válasszunk. A hetek óta az árusnál heverő fa akár pár nap alatt ledobhatja a leveleit és hiába a szép díszítés, az nagyon szomorú látvány. Legyünk előrelátóak és már a vásárlásnál ellenőrizzük a frissességet: húzzuk végig az ágakon a kezünket, és nézzük meg, sok lehullott tűlevél hever e alatta. Minél frissebb egy fa, annál kevesebb levél marad majd a kezünkben, illetve a földön és annál valószínűbb, hogy a lakásban is túléli a karácsonyt.


Ismerjük meg a fajtákat


Manapság már széles a kínálat fenyőfákból is: különböző hosszúságú és árnyalatú tűlevelek közül választhatunk, amik közül vannak tartósabbak és könnyebben száradó fajták is.


Ha a hosszú tűlevelű tetszik jobban, válasszuk a fekete vagy az erdei fenyőt. Ezek nem hullatják a leveleiket, bár idővel ugyanúgy kiszáradnak és szúróssá válnak.


Ha az ezüstös tűlevelek tetszenek és nem zavar a kemény, szúrós tűlevél, vásároljunk ezüstfenyőt. Szép formája miatt könnyen díszíthető, finom illata van és elég jól bírja a lakásban is.


Tartós, puha levelű megoldás a nordmann és a duglász fajták. Mindkettő illatos, szépen díszíthető karácsonyfa lehet, ráadásul nem hullajtják a leveleiket, így jóval tartósabbak. Népszerűek, ám drágák is, de ha sokáig szeretnénk gyönyörködni a karácsonyfánkban, megéri ezek közül választani.


Olcsó és hagyományos fajta a lucfenyő, amit klasszikus formája és fantasztikus illata miatt választanak sokan. Az egyik leggyorsabban elszáradó fajta, úgyhogy ne tervezzünk vele hosszú távon.


A legfontosabb: a víz


Ahogy a vágott virágot sem üres vázába rakjuk, úgy a fenyőfánkat se víz nélkül próbáljuk frissen tartani, mert annak hamar tűlevél potyogás lesz a vége. Válasszunk víztartályos fenyőfatalpat, amiben helye van víznek, így a beleállított fa mindig megkapja majd az utánpótlást. Víztartályos talp hiányában próbáljunk minél nagyobb tálat alá helyezni úgy, hogy könnyen utántölthető legyen.


Mielőtt felállítanánk a fát, vágjunk le a törzs aljából, hogy a növény a friss vágási felületen szívhassa fel a vizet, amiből töltsünk is alá bőven, hiszen valószínűleg kiszáradva érkezik hozzánk. Ezt követően naponta pótoljuk legalább fél literrel és ügyeljünk arra, hogy a fa törzse mindig érjen bele a vízbe.


Kevesebb fűtés, több pára


A karácsonyfa helyét általában az határozza meg, hogy hol fér el a szobában. De fontos szempont az is, hogy ne radiátor, főleg ne hősugárzó, vagy kályha közelébe helyezzük. Ezektől ugyanis sokkal gyorsabban elveszti a frissességét és kiszárad. A nyílt lángok pedig tűzveszélyesek, egy kiszáradt fenyő pillanatok alatt begyullad és hatalmas lángokkal ég.


Az sem árt, ha lejjebb csavarjuk a fűtést és gyakrabban párásítunk. A levegő nedvességtartalma segít a fának tovább frissen pomázni. Spriccelhetjük is vízzel az ágakat, de arra figyeljünk, hogy az égősort ne érje nedvesség.


bottom of page