top of page

Iroda az ember szolgálatában - ergonomikus munkakörnyezet kialakítása néhány egyszerű lépésben


Kétségtelen, hogy a versenyképesség és a stabil vállalati működés fenntartásában kiemelkedő szerepet játszanak a megbízható és jól teljesítő munkavállalók.

Ebből adódik, hogy a modern HR stratégiák kiemelt részét képezi az alkalmazottak jóllétének elősegítése, a teljesítmény és a motiváció növelésének érdekében.

Munkáltatóként számtalan módon lehet a testi és lelki egészséget támogatni, viszont az ergonomikus és tiszta munkakörnyezet jelentős szerepet kap a wellbeing érzet kialakulásában. Nem csoda, hiszen napunk nagy részét az irodában töltjük, valamint ez a színhelye a célok megvalósulásának is.





Ha éppen aktuális az iroda felújítása vagy a költözés, íme néhány ötlet, amellyel az irodadesignt a munkavállaló kényelmének szolgálatába állíthatod:

Ergonomikus irodai székek és asztalok beszerzése


Számtalan tanulmány kimutatta, hogy a hosszú ideig tartó ülés és a mozgásszegény életmód elősegíti különböző egészségügyi panaszok, például szívbetegség, cukorbetegség, magas vérnyomás kialakulását.

  • Válassz irodádba személyre szabható asztalokat és székeket. Az állítható magasságú irodai bútorok nagyban segítik a helyes ülőhelyzetet, amellyel a hát, -és nyakfájdalom orvosolható. Emellett az álló asztal melletti munkaszakaszok beiktatása fokozza a hatékonyságot és hosszú távon az egészségre is pozitív hatást gyakorol.


  • Az állítható asztal előnyeit praktikus gyaloglópadokkal lehet maximalizálni, hiszen ilyenkor az agy és a test egyszerre működik, amellyel a hatékonyságot tudjuk serkenteni. Alkalmazzuk a gyaloglópadot ciklusszerűen, negyed-fél órás intervallumokban.


  • Az újgenerációs irodabútorok közül választhatsz olyat, amely hosszú idejű ülés esetén jelez a felhasználónak.


  • Egyszerű de nagyszerű megoldás lehet deréktámaszok, ülést segítő párnák beszerzése.


  • A helyes ülőhelyzetet fitneszlabdákkal is segítheted, melyek a jó hangulathoz is hozzá tudnak járulni.


Fizikai aktivitás előmozdítása


A rendszeres mozgás nem csak az egészségre, de a munka hatékonyságára és a hangulatra is pozitív hatást gyakorol.


  • Kínálj munkavállalóidnak edzési lehetőségeket. A legjobb az, hogyha irodán belül tudsz edzőtermet kialakítani kis helyigényű gépekkel. Ennek hiányában adhatsz támogatást bérletre a közeli edzőteremben.


  • Helyettesítsd a tárgyalóban a székeket fitnesz labdákkal, elősegítve a dinamikus ülést a hosszú meetingek ideje alatt is.


  • Szervezz heti vagy kétheti szinten gyógytorna órákat, illetve alkalom adtán a vállalati masszázslehetőség is megfelelő lehet az izmok ellazítására.


Ideális környezet kialakítása


Nem is gondolnánk, hogy olyan apróságok, mint a megfelelő hőérzet, az amit látunk, vagy az, hogy milyen fény éri a szemünket jelentősen befolyásolják a munkahelyi teljesítményt és a jóllétet, valamint hosszú távon még az egészségre is meglehetősen kimagasló hatást gyakorolnak.


  • A különböző átszűrődő hangok és zajok lényegi szerepet játszanak a munkahelyi stressz kialakulásában, valamint a hatékony és pontos munkavégzést is hátráltatják. Biztosítsd minden iroda és tárgyalóterem hangszigetelését. A filcből készült lapok kiemelkedő teljesítményt nyújtanak zajszűrésben, valamint a puha, emberközeli, natúr színekben készült filcanyag a munkakörnyezetet is kellemessé, otthonosabbá varázsolja.


  • A túlságosan fehér és steril irodai környezet is képes rontani a koncentrációt, és feszengést alakít ki a munkavállalókban. Néhány színesebb bútor, dekorelem beépítése nagyban hozzá tud járulni a komfortérzet növeléséhez. Például egy zöld növényekkel díszitett fal, vagy néhány szobanövény kitűnő megoldás lehet, hiszen a természetközeli dekorelemek nyugalmat sugalmaznak.


  • A szem egészségét leginkább természetes fénnyel lehet óvni, így a megfelelő tájolás és több ablak - akár egész ablakfalak - javasoltak az irodában. Emellett támogassuk a kékfényszűrős szemüvegek és a modern irodai munkaeszközök beszerzését.


  • Hőmérsékletet tekintve biztosíts a hideg évszakokban 20-22 Celsius fokot, a meleg évszakokban pedig 21-24 Celsius fok az ideális érték. Emellett minimum napi egyszer szellőztess minden munkatérben.


Megfelelő folyadékbevitel biztosítása


A víz az élet forrása. A víz biztosítja az agy számára az elektromos energiát, így a hatékony gondolkodáshoz, koncentrációhoz és munkához elengedhetetlen napi minimum 2l jó minőségű, szűrt víz fogyasztása. Arról nem is beszélve, hogy a megfelelő hidratáltság a boldogságérzetet is növeli, valamint az ízületi fájdalmak leküzdésében is segítséget nyújt.



  • A vízbevitel serkentéséhez biztosíts munkavállalóidnak jó ízű, friss, hideg szűrt vizet szénsavmentes és szénsavas opciókban egyaránt.


  • Tedd a vízfogyasztást közösségi élménnyé. Egy tisztított, szűrt vizet adagoló csap beszerelése könnyen az 5 perces találkozások, mini pihenők színhelye lehet, ahol a kollegák beszélgetnek miközben megtöltik poharukat, kulacsukat. Hívd fel a munkavállalók figyelmét a prémium szűrt víz egészségre gyakorolt pozitív hatásaira.


  • Jobban eshet a víz egy elegáns és praktikus kulacsból, amelyet a munkavállaló bármikor újra tud tölteni friss, kristálytiszta szűrt vízzel. A többször használatos palackkal ráadásul környezetét is védi.


  • Néha jól eshet egy pohár meleg tea, vagy egy frissítő limonádé. Legyen a konyhában elérhető teafilter, citrom vagy gyümölcs.


Válaszd a FloeWater irodai víztisztító berendezését! Legyen a vízfogyasztás motiváció és élmény munkavállalóid számára a mindennapokban! Ráadásul, ha december 2. és január 31. Között rendeled meg szolgáltatásunkat*, elegáns és praktikus FloeWater üvegkulaccsal lepjük meg alkalmazottaidat. **

*A szerződéskötés időpontja december 2. és január 31. között valósuljon meg.

** az ajánlat max. 100 fő dolgozói létszámig érvényes





bottom of page