top of page

Rengeteg embert fenyeget a tengerszint folyamatos emelkedése

Bár a tengerszint emelkedése itt a Kárpát-medencében egy távoli, homályos, minket nem igazán érintő problémának tűnik, nekünk is fontos foglalkoznunk vele. Milliók lakóhelyét és életét veszélyezteti, de az egész emberiség életmódjára hatással van, ezért meg kell ismernünk az okait, veszélyeit és a megoldási lehetőségeket illetve azt, hogy tompíthatjuk a negatív következményeit.



Egyre gyakrabban olvashatunk arról, hogy a főleg a szárazföldi jeges területek és gleccserek olvadása miatt folyamatosan emelkedik a tengerek szintje. Tudjuk azt is, hogy ez a folyamat egyre gyorsabb és megfordíthatlan, így az egyetlen amit tehetünk, hogy felkészülünk rá és megpróbálunk együtt élni vele.


Mi az a tengerszint emelkedés és mi okozza?


A kutatók régóta követik a globális átlagban mért tengerszintet (rövidítése GMSL), így pontosan látják, milyen mértékű a növekedés és az adatok alapján előrejelzéseket tudnak készíteni arról, hogy mire számíthatunk. A számok alapján pedig sajnos nem sok jóra.


A jelenség fő oka a globális felmelegedés következtében végbemenő grönlandi és antarktiszi jégolvadás. Ez a folyamat a 19. század közepén kezdett gyorsulni, de az igazi nagy kiugrást az elmúlt 20 év okozta. Az olvadás tempója ijesztő, hiszen az ipari forradalmat megelőző időszakhoz képest ez a mérték hatszoros emelkedést jelent! És a folyamat továbbra is gyorsul.


Az emelkedésért az olvadás, tehát a többletvíz mellett egyéb jelenségek is felelősek. Az óceán hőtágulása a legjelentősebb, valamint az áramlatok változása szintén hozzájárul ehhez a növekedéshez.


Egyre gyorsabban közeledő tragédiák


Az olvadás folyamatos és visszafordíthatatlan. A jégtakaró visszahúzódik, egyre nagyobb az olvadékvíz mennyisége. A kutatók előrejelzése szerint a század végéig akár a 25 cm-t is elérheti a tengerszint növekedése.


De a jelenség okozta problémák már a mi életünkben, most is jelen vannak. Az előrejelzések szerint már a közeli jövőben is számítani lehet áradásokra és helyi, alacsonyan fekvő területek evakuálására. A tudósok további gleccserolvadásokra, a hótakaró eltűnésére és az északi-sarkvidéki tengerjég további csökkenésére számítanak, így a tengerszint növekedése elkerülhetetlen lesz.


Kit érint ez és hogyan? És főleg mikor?


Az előrejelzések szerint a tengerszint emelkedése közvetlenül több, mint 1,4 millió embert érint. Ebből körülbelül 680 millióan élnek alacsony fekvésű vidéken, az ő lakóhelyüket hamarosan elönti a víz. A kis területű fejlődő szigetországok is erre a sorsra jutnak, ezek lakossága 65 millió fő, az Északi-sarkvidéknek pedig nagyjából 4 millió állandó lakosa van.


De ne gondoljuk, hogy a probléma csak a tőlünk távol élő embereké. Teljes országok, kultúrák semmisülhetnek meg, ezek következményei pedig ránk is hatással lesznek. Az otthonukat vesztett emberek máshol keresnek menedéket és munkát. Több milliárd ember indulhat el, hogy biztonságosabb területen telepedjen le. A tiszta ivóvíz is nagyobb probléma lesz, a tengeri áramlatokban bekövetkezett változás pedig drasztikus hatással lesz az időjárásra is. Teljes fajok tűnhetnek el az élőhelyek megszűnése és a vizekben történő változások miatt. Ökoszisztémánk megváltozásával, gyakoribbak lesznek a természeti katasztrófák: erdőtüzek, áradások, földcsuszamlások. Láthatjuk, hogy a tengerszint lassú, de biztos emelkedése rettenetes következményekkel jár majd, ami az egész bolygó életére hatással van. De vajon tehetünk még valamit?


A megoldás a mi kezünkben is van


A veszélyeztetett országok, például Hollandia dűnék építésével is védekezik, ezekkel késleltetve a tenger területfoglalását. További óriási tengeri gátak építését tervezik, de ez olyan mértékben változtatná meg a természet ritmusát (ezeken a területeken eltűnne az apály és a dagály), aminek következményei beláthatatlanok.


Bár a tengerszint emelkedése gyors és visszafordíthatatlan, de a számítások szerint jelentősen mérsékelhető. Egy friss tanulmány szerint, ha a globális felmelegedést sikerülne 1,5 Celsius-fokban maximalizálni, akkor a jégolvadásból származó átlagos tengerszint-emelkedés 13 centiméter lenne a század végéig, szemben a jelenleg előre jelzett 25 centiméterrel.


A globális felmelegedés csökkentéséhez pedig mi is hozzátehetjük a magunkét, hiszen a klímaváltozás minden ember felelőssége. A környezettudatosabb élet kisebb ökológiai lábnyomot jelent, amihez változtatnunk kell az életmódunkon: használjunk kevesebb energiát és vizet, közlekedjünk okosan és takarékosan, ne vásároljunk felesleges holmikat és főleg ne egyszer használatos műanyagokat. Keressük a csomagolásmentes termékeket és a PET palackos üdítők helyett inkább fogyasszunk csapvizet, ezzel is hozzájárulva a természet egyensúlyának megmaradásához. Az ásványvizeket pedig végleg felejtsük el: használjunk inkább többször használatos palackot, kulacsot és töltsük meg tisztított csapvízzel. A Floewater rendszere segít ebben: egyszer használatos műanyag hulladék nélkül biztosít szűrt, tiszta ivóvizet, így a a palackozott vizek helyett nem csak tiszta ivóvizet fogyasztunk, hanem környezetünket is óvjuk.


bottom of page