top of page

Védd a környezetet és kerüld a palackozott vizet!

A palackozott víz 3500-szor kártékonyabb, mint a csapvíz - A víz nélkülözhetetlen az élethez és az életben maradáshoz. Az ember folyadékháztartásának egyensúlya fontos, hiszen ha a természetes folyadékvesztés mellett nem figyelünk oda a megfelelő bevitelre, az negatív, sőt súlyos hatással van a testünk működésére, a közérzetünkre és az egészségünkre is. Ezért nem mindegy, mikor és mit iszunk. De ez nem csak a folyadékháztartásunkra nézve lényeges: ha számít a Föld jövője és a környezetünk, más szempontokat is figyelembe kell venni.


Mennyit igyunk és miből?


Míg étel nélkül akár 4-6 hetet is kibírunk, a víz hiányát már nem viseljük olyan jól, mint a koplalást: a testünk víztartaléka csak néhány napra elegendő. Bár több mindentől függ az, hogy mennyi vízre van szükségünk (testmozgás, munka, környezet hőmérséklete, páratartalom, egyéni működésünk) és az iváson kívül az evéssel is juttatunk folyadékot a szervezetünkbe, az ajánlott napi mennyiség férfiaknak 2-3 liter, nőknek 1-2 liter elfogyasztott folyadék lenne.


Ehhez a legegyszerűbb és egyben a szakemberek által javasolt is, ha tisztított, jó minőségű csapvizet iszunk, hiszen az a leghatékonyabb szomjoltó és egyben olcsó is. De nem minden esetben: ez csak akkor igaz, ha a csapvízről beszélünk, a palackozott vizek fogyasztásának ugyanis óriási ára van. És nem csak közvetlenül a pénztárcánkra nézve, de a palackozott víz környezeti terhelése is nagy. Ráadásul egy nemzetközi tanulmány szerint a palackozott víz hússzor annyi mikroműanyagot tartalmaz, aminek a fogyasztása gyulladást okozhat az emésztőrendszerben.


Mi a baj a palackozott vízzel?


A hazai ivóvízhálózat lehetővé teszi, hogy szűrt, tisztított, finom csapvizet fogyasszunk gyakorlatilag bárhol és bármikor. Ezzel szemben még mindig rengeteg palackozott ásványvíz fogy, amivel nagymértékben terheljük a környezetünket és verjük magunkat teljesen felesleges költségekbe.


A barcelonai Globális Egészségügyi Intézet friss kutatása alapján egy flakonnyi palackozott víz 3500-szor nagyobb terhelést jelent a környezetre, mint ugyanennyi egyszerű csapvíz.


Barcelonában 1,35 millió ember él és az itt élők kb. 60 százaléka fogyaszt rendszeresebben palackozott vizet. A kutatás során az úgynevezett "életciklus-értékelést" használták, amely egy termék teljes élettartama alatt becsüli meg annak környezeti hatását. Figyelték a felhasznált nyersanyagok kitermelését, a gyártást, a szállítást, a forgalmazást, a felhasználást és végül a megsemmisítést is. Ez alapján arra jutottak, hogy ha minden egyes barcelonai lakos PET palackos vizet inna, az 70 millió euróba kerülne, és évente 1,43 állatfaj pusztulásához vezetne. Ez pedig 3500-szor nagyobb költséget jelentene a környezetnek az erőforrásokra, mintha az egész város csapvizet fogyasztana helyette.


Tehát láthatjuk, hogy nem csak nekünk, fogyasztóknak jobb, ha csapvizet iszunk, de az egész világgal és a Föld jövőjével teszünk jót, ha elfelejtjük a PET palackot, ami tovább rombolja vizeink minőségét.


Sőt, a PET palack már a szemétbe kerülése előtt pusztítja a vízkészletet, hiszen háromszor annyi vízre van szükség az előállításához, mint amennyi belefér. Ráadásul csak az Egyesült Államokban évente 1,5 millió hordó kőolaj fogy a flakonok gyártása során.


Akkor miért isszuk mégis?


Tudva, hogy a PET palackba csomagolt ásványvíznek ilyen környezeti hatása van, indokolatlannak tűnik a fogyasztása, de a marketingnek és a csapvízzel szembeni bizalmatlanságnak köszönhetően a palackozott víz mégis népszerű marad.


Fontos, hogy belássuk: ahhoz, hogy megvédjük a környezetünket és megállítsuk a vizeink pusztulását, le kell szoknunk a káros és költséges szokásokról. Váltsunk szűrt csapvízre, amivel máris sokat tettünk a Föld jövőjéért. Legyen saját kulacsunk, amit mindenhová magunkkal vihetünk és megtölthetünk friss csapvízzel.


Ha pedig aggódnánk a tisztításra használt klór miatt, vagy szívesebben fogyasztunk szűrt vizet, erre is van már lehetőségünk. A vendéglátóhelyeken, munkahelyeken és fitnesstermekben elérhető Floewater vízszűrő rendszere egyszer használatos műanyag hulladék nélkül biztosít szűrt, tiszta ivóvizet. Ha megtöltjük a kulacsunkat, a palackozott vizek helyett nem csak tiszta ivóvizet fogyasztunk, hanem környezetünket is óvjuk és nem terheljük a felesleges PET palackok előállításával sem.


bottom of page