top of page

5 tipp, hogyan óvjuk vizeinket a nyaralás alatt is!

A nyáron az egyik legjobb és sokszor a legelviselhetőbb is az, ha vízparton tölthetjük a nap legnagyobb részét. Szerencsére Magyarországon kiváló vízminőségű folyók és tavak közül választhatunk, de hogy ezek tiszták is maradjanak, ahhoz mi, nyaralók is sokat hozzátehetünk. Összegyűjtöttük, hogy mit lehet és mit nem ajánlatos tenni a vízben és a parton.


A természetes víz állapota egy nagyon kényes egyensúlyon alapul, amit az emberi tevékenység, például a szemetelés vagy akár a horgászat fel tud borítani.


Gyűjtsük össze a hulladékot


Ha csak egy rövidebb nyaralás alkalmával látogatjuk meg az egyik vízparti strandot, akkor is fontos arra ügyelni, hogy a szemetet - mint az ételmaradékok, a cigarettacsikk, a műanyag palackok vagy alumínium dobozok - összegyűjtsük és magunkkal vigyük a nap végén – akár a strand szemeteséig. A szemét nem csak elcsúfítja a partot, de megzavarja az élővilágot és könnyen bekerülhet a vízbe is. Különösen a cigarettacsikk veszélyes, hiszen rengeteg káros anyag, többek között arzén és nikotin oldódik ki belőle, ami közvetlenül mérgezi a vizet.


Óvatosan a naptejjel


A leggyakoribb szennyezést talán meglepő lehet, de a fürdőzők napteje okozza. Válasszunk olyan naptejet, ami nem káros az élő vizekre vagy kis száradási idő után vízálló bevonatot képez. Mivel már egyre több a kutyastrand, arra is fokozottan ügyelni kell, hogy a kedvencek kullancs- és bolhairtója ne károsítsa a vizet, vásárolhatunk olyan szert, ami nem veszélyes.


A vízpart nem fürdőszoba


Ha kempingezünk, akkor sok olyan dolgot kell megoldani nomádabb körülmények között, ami otthon egyszerű művelet lenne. De figyeljünk arra, hogy a vízbe közvetlenül semmit ne folyassunk bele, ne mosakodjunk tusfürdővel a tóban vagy folyóban és ne is öblítsük ki bele a mosóport vagy mosogatószereket.


Nyaralóval több felelősség is jár


Akinek vízparti vagy partközeli nyaralója van, sokkal többet tehet azért, hogy a víz tiszta maradjon, hiszen nem csak néhány napra vagy hétre érkezik. A kertben, vízpart közelében óvjuk meg a természetes növényzetet és a nádast, a növényvédő szerekből csak természetes alapanyagút használjunk és kerüljük a műtrágyát.


Legjobb a megelőzés


A strandolás során elkerülhetetlen, hogy rengeteg folyadékot igyunk, amit – ha egy vízparti büfében vásárolunk meg, akkor általában műanyag pohárban kapunk, ha bárhol máshol vesszük meg, akkor pedig PET palackban. Nem csak a pénztárcánkat, de a környezetet is kíméljük azzal, ha mindig van nálunk saját kulacs, amiben magunkkal tudjuk vinni a vizet – gyakorlatilag bárhova.

Bővíthetjük a csomagot saját szívószállal, pohárral és étkészlettel, amiket fémből vagy természetes anyagból, például bambuszból lehet vásárolni. Tartósak, könnyűek és többször használhatjuk azokat, így biztosan nem marad ott a vízparton.

bottom of page