top of page

Az 5 legizgalmasabb hazai vízesés

Bár kis országunk nem a nagy és látványos vízeséseiről híres, nekünk is vannak zuhatagjaink, amikre jogosan lehetünk büszkék. A következő öt hazai vízesés lehet, hogy nem olyan hatalmas és hivalkodó, mint például a Niagara, de a gyönyörű környezet és a kristálytiszta víz miatt egytől egyig megérdemlik, hogy megismerjük őket.


Mielőtt azonban nekiindulunk a túráknak, érdemes a 3 legfontosabb dolgot elismételni.

  • A vízesések és patakok közelében gyakran csúszós kövek, sok a sár és a víz, így mindenképp az időjárásnak megfelelő túracipőben és öltözetben induljunk neki.

  • A magunkkal vitt szemetet ne az erdei, nyitott hulladékgyűjtőbe, és főleg ne a bokrok alá dobjuk, hanem vigyük haza magunkkal.

  • Legyen nálunk a saját kulacsunk is, amit bármikor újratölthetünk friss vízzel, ami a legjobb szomjoltó, ráadásul így nem terheljük a környezetünket eldobható műanyag palackkal sem.


Budapest közelében egy jéghideg zuhatag - Jegenye-völgy vízesés


A fővároshoz közeli zuhatagot Solymár határában keressük. A völgyben folyó Paprikás patak mentén egy kiépített, kis hidakkal tűzdelt, hangulatos és könnyű sétával érhetjük el a budai hegység legnagyobb vízesését. Az 5 méteres magasságból lezuhanó víz eső, vagy olvadás után különösen látványos.


A patak mentén pedig nem csak a vízesés, de a Rózsika forrás, több izgalmas szikla és végül a Solymári vár romja is vár a kirándulókra.


Klasszikus szépség - Lillafüredi-vízesés



A Bükk kihagyhatatlan látványossága talán a legismertebb. A Lillafüreden található vízesés hazánk legmagasabb mesterséges vízesése. A 20 méter magasból lezúduló vízesést tápláló Szinva-patak eredetileg a Hámori-tóba torkollott, de a Palotaszálló építése és a park kialakítása idején elterelték, így kialakítva a látványos vízesést is.


Bár nem természetesen alakult ki, mindenképpen érdemes megnézni, mert gyönyörű látványt nyújt. A tiszta vizű patak és a robajló víz, a szálló, a függőkert együtt kihagyhatatlan élmény, érdemes körbesétálni a környéket.


Kisvasúttal a vízeséshez - Fátyol-vízesés



Legjobban fotózható zuhatagunk a Szalajka-völgyben található Fátyol vízesés. Már a megközelítése sem mindennapi: a völgyben kisvasútra szállva érhetjük el a végállomáson Szilvásvárad ékkövét, ami egyben hazánk egyik legszebb természeti jelensége.


A látványos vízesés víztömege 17 méter hosszú mésztufagát 18 teraszán zúdul le. A környéken és a vízesés teraszain kívül különleges a vízpermet fehérsége is, ami a víz kalciumkarbonát-tartalmának köszönhető.


A vízesés mellett sok érdekességet és szépséget rejt ez a táj. Ha nagyobb túrára készülünk, a vízesésen kívül látogassuk meg a Kalapat-hegyi Millenniumi kilátót, de ne hagyjuk ki az Istállós-kői barlangot sem, ami hazánk leglátogatottabb ősemberbarlangja.


A legnagyobb természetes vízesésünk - Ilona-völgyi vízesés


A legek legjét a Mátrában keressük. A Parádfürdőről megközelíthető vízesés Magyarország legnagyobb zuhataga egy varázslatos és izgalmas útvonalon érhető el. Az Ilona-völgy látványossága 10 méter magas, hatalmas kövekkel övezett zuhatag, az odavezető út pedig legalább olyan szép, mint maga a végállomás. Gyerekekkel is nekivághatunk, hiszen több piknikező hely, pihenésre alkalmas rét is található ezen az útvonalon, de a kövek miatt a túracipőt ne hagyjuk otthon.


Az út végén pedig ott vár hazánk legnagyobb szintkülönbségű természetes vízesésére, amit az Ilona-patak kristálytiszta vize táplál.


Elcsúszott kőzeteken - Ferde-vízesés


A Mecsek egyik legromantikusabbnak tartott völgyében található ez az izgalmas vízesés. Nevét arról kapta, hogy a víz olyan pados mészköveken folyik le, amik még a kréta korban elcsúsztak, így kialakítva ezeket a ferde szinteket. Az érdekes terepen így néhol folyik, néhol zuhatagként csobog le a Óbányai-patak vize.


A vadromantikus völgy Óbánya és Kisújbánya között húzódik és több csodát rejt. A Ferde-vízesés mellett ne hagyjuk ki a Csepegő-sziklát és a gyönyörű kilátást nyújtó Cigány-hegyi kilátót sem.



bottom of page