top of page

NEMZETKÖZI VIZEKEN - Az európai vízhasználat kihívásai

Európa, így a Föld lakóinak vízigénye egyre gyorsabban nő, miközben a vízkészletek fogynak, az édesvíz megújulására irányuló törekvések pedig még nem elég hatékonyak. A vízkrízis Magyarországon még kevésbé érzékelhető, pedig a Világgazdasági Fórum elemzése szerint a Föld 5 legnagyobb kihívása között szerepel. Hoztunk néhány nemzetközi példát, hol, milyen eszközökkel próbálják fenntarthatóvá tenni a vízhelyzetet, legyen abból túl sok vagy túl kevés.

1.Ahol túl sok a víz

Van néhány olyan európai terület, ahol meglepő módon a víz bősége okoz fejtörést a szakemberek és civilek számára. Ilyen Hollandia, amelynek több mint fele a tenger szintje alatt fekszik. Sajnos a globális felmelegedés, a sarkköri jég olvadása náluk szemmel látható folyamat. A víz visszaszorítása érdekében a hollandok évszázadok óta építik a gátakat, töltéseket. A ’90-es évek első felében óriási károkat okozott az áradás, így el kezdtek hosszútávon és fenntarthatóan gondolkodni. Ennek a törekvésnek az egyik eredménye a „Helyet a folyónak” nevű program, amely a természetes árterületek visszaállítására, lápokra, gátak megújítására irányul. De a zsúfolt, itt-ott olajfoltos csatornákból, az intenzív állattenyésztés által szennyezett, magas talajvízből egyelőre a hollandok sem tudnak jó ivóvizet nyerni, és a tenger sós vize sem megfelelő fogyasztásra. Hollandiában viszont már nagyon korán elkezdték tisztítani a vizet. Az első tisztított vizet Amszterdamban állították elő 1853-ban. Az ok a kolerajárvány, a tífusz pusztítása volt, hiszen rájöttek, hogy a betegségek a vízzel is terjednek. A hollandok egyébként nagyon büszkék arra, hogy ivóvizük egyáltalán nem klórszagú, ellenben lágy – ami a háztartási gépek szempontjából jó pont. A finom víznek köszönhetően a hollandok kevesebb palackos vizet fogyasztanak, mint nyugat-európai társaik, amivel jelentősen csökkenthetik az egyszer használatos csomagolóanyagok használatát, és így végül kevesebb szemetet termelnek.

Forrás:

https://www.eea.europa.eu/hu/jelzesek/eea-jelzesek-2018-viz-elet/cikkek/interju-2013-a-hollandok-helyet


2. Ahol túl kevés a víz

A déli országok közül Málta, Görögország, Portugália és Spanyolország is elszenvedője a nyári hónapok alatti súlyos aszályoknak. Földrajzi helyzete miatt Máltán természetes jelenség a vízhiány, ők az egyike a TOP10 vízhiányos európai országnak. Mi az oka? A kevés csapadék, a magas hőmérséklet, a párolgás, a nagy népsűrűség okozta vízigény. A természet csak körülbelül a teljes vízigényük felét tudja biztosítani. Málta ezért 1982 óta egy egyedi eljárást alkalmaz: a sótalanítást. Tengervíz ugyanis van bőven. A sótalanítást energiahatékony módon végzik, és ezt kiegészíti egy átfogó szivárgás csökkentési program is. A máltai polgárok napi vízhasználata személyenként körülbelül 110 liter, ami a többi uniós országhoz képest viszonylag alacsonynak számít. De itt is nagy kihívást jelent a gazdasági növekedés, az idegenforgalmi fellendülés, a migráció. Hiszen ha több ember tartózkodik valahol, az általában nagyobb vízigényt is jelent. Málta apró törekvésekkel, de igyekszik fenntartani a mostani állapotot. Például a szigeten már nem nagyon kapni nagyméretű vécéöblítő-tartályt, az újonnan vásárolt csapok már mind levegőztetővel vannak ellátva és javul a mosó- és mosogatógépek víz- és energiatakarékossága is.

Forrás:

https://www.eea.europa.eu/hu/jelzesek/eea-jelzesek-2018-viz-elet/cikkek/interju-2013-malta-a-vizhiany


3. És nálunk?

Nézzük, mi újság itthon! Magyarország egyelőre kivételesen jó helyzetben van ivóvíz tekintetében. A vízigény kielégítésére általában kétféle forrás áll rendelkezésre: a felszíni víz és a felszín alatti víz. Magyarországon ehhez jön még karsztvíz is, ami a mészkőhegységek belsejében összegyűlt tiszta esővíz, és az ún. folyamparti kavicságyból származó vizek. Ahol karsztvíz folyik a csapból, ott többet kell mosógépet cserélni és csempéket tisztítani a fürdőszobában. De ez a kiváló minőségű, a kőzetekből kioldott, magas keménységű ivóvíz nem igényel tisztítást. A magyar ivóvíz tehát jó helyzetben van, mégis nagyon magas a palackozott ásványvizet fogyasztók aránya, amivel rengeteg szemetet termelünk feleslegesen.

Forrás: https://www.maviz.org/fogyasztoi_informaciok/honnan_ered_a_csapviz_magyarorszagon


Ha olyan megoldásra vágysz, amely kiaknázza a fenti előnyöket, mégis fenntartható és környezetbarát, használj Floewater víztisztító rendszert, amely egy egyedi, innovatív megoldással prémium minőségű, mindig friss és tiszta vizet kínál, ráadásul egyszer használatos csomagolástól mentesen.bottom of page