top of page

NEMZETKÖZI VIZEKEN - Az európai vízhasználat kihívásai

Európa, így a Föld lakóinak vízigénye egyre gyorsabban nő, miközben a vízkészletek fogynak, az édesvíz megújulására irányuló törekvések pedig még nem elég hatékonyak. A vízkrízis Magyarországon még kevésbé érzékelhető, pedig a Világgazdasági Fórum elemzése szerint a Föld 5 legnagyobb kihívása között szerepel. Hoztunk néhány nemzetközi példát, hol, milyen eszközökkel próbálják fenntarthatóvá tenni a vízhelyzetet, legyen abból túl sok vagy túl kevés.

1.Ahol túl sok a víz

Van néhány olyan európai terület, ahol meglepő módon a víz bősége okoz fejtörést a szakemberek és civilek számára. Ilyen Hollandia, amelynek több mint fele a tenger szintje alatt fekszik. Sajnos a globális felmelegedés, a sarkköri jég olvadása náluk szemmel látható folyamat. A víz visszaszorítása érdekében a hollandok évszázadok óta építik a gátakat, töltéseket. A ’90-es évek első felében óriási károkat okozott az áradás, így el kezdtek hosszútávon és fenntarthatóan gondolkodni. Ennek a törekvésnek az egyik eredménye a „Helyet a folyónak” nevű program, amely a természetes árterületek visszaállítására, lápokra, gátak megújítására irányul. De a zsúfolt, itt-ott olajfoltos csatornákból, az intenzív állattenyésztés által szennyezett, magas talajvízből egyelőre a hollandok sem tudnak jó ivóvizet nyerni, és a tenger sós vize sem megfelelő fogyasztásra. Hollandiában viszont már nagyon korán elkezdték tisztítani a vizet. Az első tisztított vizet Amszterdamban állították elő 1853-ban. Az ok a kolerajárvány, a tífusz pusztítása volt, hiszen rájöttek, hogy a betegségek a vízzel is terjednek. A hollandok egyébként nagyon büszkék arra, hogy ivóvizük egyáltalán nem klórszagú, ellenben lágy – ami a háztartási gépek szempontjából jó pont. A finom víznek köszönhetően a hollandok kevesebb palackos vizet fogyasztanak, mint nyugat-európai társaik, amivel jelentősen csökkenthetik az egyszer használatos csomagolóanyagok használatát, és így végül kevesebb szemetet termelnek.

Forrás:


2. Ahol túl kevés a víz

A déli országok közül Málta, Görögország, Portugália és Spanyolország is elszenvedője a nyári hónapok alatti súlyos aszályoknak. Földrajzi helyzete miatt Máltán természetes jelenség a vízhiány, ők az egyike a TOP10 vízhiányos európai országnak. Mi az oka? A kevés csapadék, a magas hőmérséklet, a párolgás, a nagy népsűrűség okozta vízigény. A természet csak körülbelül a teljes vízigényük felét tudja biztosítani. Málta ezért 1982 óta egy egyedi eljárást alkalmaz: a sótalanítást. Tengervíz ugyanis van bőven. A sótalanítást energiahatékony módon végzik, és ezt kiegészíti egy átfogó szivárgás csökkentési program is. A máltai polgárok napi vízhasználata személyenként körülbelül 110 liter, ami a többi uniós országhoz képest viszonylag alacsonynak számít. De itt is nagy kihívást jelent a gazdasági növekedés, az idegenforgalmi fellendülés, a migráció. Hiszen ha több ember tartózkodik valahol, az általában nagyobb vízigényt is jelent. Málta apró törekvésekkel, de igyekszik fenntartani a mostani állapotot. Például a szigeten már nem nagyon kapni nagyméretű vécéöblítő-tartályt, az újonnan vásárolt csapok már mind levegőztetővel vannak ellátva és javul a mosó- és mosogatógépek víz- és energiatakarékossága is.

Forrás:


3. És nálunk?

Nézzük, mi újság itthon! Magyarország egyelőre kivételesen jó helyzetben van ivóvíz tekintetében. A vízigény kielégítésére általában kétféle forrás áll rendelkezésre: a felszíni víz és a felszín alatti víz. Magyarországon ehhez jön még karsztvíz is, ami a mészkőhegységek belsejében összegyűlt tiszta esővíz, és az ún. folyamparti kavicságyból származó vizek. Ahol karsztvíz folyik a csapból, ott többet kell mosógépet cserélni és csempéket tisztítani a fürdőszobában. De ez a kiváló minőségű, a kőzetekből kioldott, magas keménységű ivóvíz nem igényel tisztítást. A magyar ivóvíz tehát jó helyzetben van, mégis nagyon magas a palackozott ásványvizet fogyasztók aránya, amivel rengeteg szemetet termelünk feleslegesen.


Ha olyan megoldásra vágysz, amely kiaknázza a fenti előnyöket, mégis fenntartható és környezetbarát, használj Floewater víztisztító rendszert, amely egy egyedi, innovatív megoldással prémium minőségű, mindig friss és tiszta vizet kínál, ráadásul egyszer használatos csomagolástól mentesen.



bottom of page